ΓΑΙΑ ΕΝ ΕΛΕΙ

Αθλητικά Νέα επί το πλείστον και άλλα τυχόν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Live Skcorer

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

30/7/1930: Όταν η Ουρουγουάη σήκωνε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο (videos)

 
Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2. Αυτό ήταν το σκορ του τελικού του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο Στάδιο "Σεντενάριο", χωρητικότητας 93.000 θεατών, στις 30 Ιουλίου 1930.Ήταν 30 Ιουλίου 1930 όταν Ουρουγουάη και Αργεντινή διεκδίκησαν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. http://edoelos.blogspot.gr/Στα ημιτελικά συναντήθηκαν με Γιουγκοσλαβία και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα και αμφότερες προκρίθηκαν στον τελικό με το ίδιο σκορ, το χορταστικό 6-1. Το Στάδιο "Σεντενάριο" ήταν κατάμεστο και άπαντες περίμεναν τη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε "Τσελέστε" και "Μπιανκοτσελέστε" με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το παιχνίδι αργεί να ξεκινήσει και ο λόγος ήταν η διαμάχη για το ποιας κατασκευής μπάλα θα χρησιμοποιηθεί στον αγώνα. Οι Αργεντίνοι ήθελαν να αγωνιστούν με τη δική τους μπάλα, ενώ οι Ουρoυγουανοί επιθυμούσαν το αντίθετο. Ο Βέλγος ρέφερι, Λανζένους, το πήρε πάνω του, έστριψε νόμισμα και αποφάσισε ότι το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί με αργεντίνικη μπάλα και το δεύτερο με αυτή των γηπεδούχων.
Η Ουρουγουάη προηγήθηκε στο 12' με γκολ του Ντοράδο, όμως οι Αργεντίνοι έφεραν "τούμπα" το ματς με τέρματα των Πεουσέγιε στο 20 και Στάμπιλε στο 38', με τον δεύτερο να είναι και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Το β' μέρος όμως, ήταν ένας μονόλογος για τους γηπεδούχους...
Οι Ουρουγουανοί σημείωσαν τρία γκολ γκολ με τους Σέα (57'), Ιριάρτε (68') και Κάστρο (89') και με 4-2 πήραν τη νίκη και μαζί το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας. Να πούμε πως ο Κάστρο είχε και το προσωνύμιο "Μονόχειρας", διότι είχε χάσει το δεξί του χέρι στο ύψος του καρπού.
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ζιλ Ριμέ παρέδωσε ο ίδιος το τρόπαιο στον Ουρουγουανό αρχηγό Νασάσι, ενώ η ημέρα του μεγάλου τελικού (30η Ιουλίου) ανακηρύχθηκε εθνική εορτή και αργία. Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία της Αργεντινής διέκοψε τις σχέσεις της με αυτή της Αργεντινής, η πρεσβεία της Ουρουγουάης στο Μπουένος Άιρες υπέστη μεγάλες ζημιές και οι δυο χώρες. Η κόντρα τους είναι διαχρονική και γι' αυτό θεωρούνται παραδοσιακοί αντίπαλοι μέχρι σήμερα.

Οι 11άδες των δυο ομάδων:

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μπαγιεστέρος, Νασάζι, Μασκερόνι, Αντράδε, Φερνάντες, Χεστίδο, Δοράδο, Σκαρόνε Κάστρο, Σέα, Ιριάρτε.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντελατόρε, Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σονάρες, Πεουσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.
Πηγή: Sport 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου